Jocul interior și tenisul

Titlul postului e și titlul unei cărți scrise în 1974 de Tim Gallwey, care, cum ar veni, s-a vândut foarte bine. Apoi, Tim a devenit un tip popular și, încurajat de succesul metodei pe care a inițiat-o în tenis, a început să se gândească să o aplice și la alte sporturi, iar apoi și la alt fel de activități, gen munca. Și a scris o carte despre asta pe care eu am tradus-o, Jocul interior și munca.
Una peste alta, Tim Gallwey e prin România zilele astea, azi a avut o demonstrație de „predare” a tenisului și mâine participă la o conferință organizată în jurul lui de Business-Edu.
Am fost astăzi la demonstrație și mi-a plăcut. Să vă zic mai întâi care e faza cu jocul ăsta interior.
Într-o pauză de carieră în învățământul superior, Tim s-a gândit să se facă antrenor de tenis. Adică să-i învețe pe alții să joace tenis. Și și-a dat el seama că învățatul ăsta se întâmplă foarte greu dacă îl îmbuibi pe elev cu reguli, cu „trebuie” și „nu trebuie”, cu „ține mâinile așa și picioarele așa”. Pentru că bietul devine curând năuc și nu știe cum să facă să fie atent la toate, să-și supravegheze toate mișcările ca să nu greșească.
E ca și cum în capul celui care vrea să învețe există două Euri (un conservant și un potențiator de aromă. kidding.). Unul care comentează, critică și vrea să controleze tot și altul care e un fel de forță interioară care urmează instinctul, înclinația naturală. Primul îi pune piedică celui de-al doilea, așa că trebuie să scăpăm de el, să-i dăm o jucărie ca să-și ocupe timpul și să ne lase-n pace. Jucăria asta se numește variabilă. În tenis, poate fi momentul în care mingea lovește solul sau contactul ei cu racheta, traiectoria ei, viteza, rotirea ei în zbor. Adică ceva important în joc, pe care să ne concentrăm atenția. Odată concentrați pe variabila asta, mișcările „corecte” încep să apară natural. Loviturile devin mai ușoare, mai sigure.
La demonstrația de azi au participat și coach-i și antrenori sau jucători de tenis. Mai întâi, Tim a ales o doamnă care nu mai jucase nicodată tenis. Nu i-a dat absolut nicio instrucțiune tehnică – de poziție, lovitură etc. La început a obișnuit-o cu racheta și mingea prin exerciții simple, apoi s-au așezat de-o parte și de alta a fileului și au început să joace. I-a spus doar să se concentreze pe felul în care linia șerpuită de pe suprafața mingii se mișcă atunci când mingea vine spre ea.
În a doua parte a chemat oameni care știau să joace tenis, dar nu prea bine și i-a pus să se concentreze pe momentul în care mingea atinge terenul („bounce”) și în care atinge racheta („hit”). Le-a fost greu să se concentreze pe lucrurile astea simple, se vedea că tot se preocupau să joace bine, să nu greșească.
La sfârșit a chemat doi jucători de tenis de performanță. I-a întrebat pe fiecare ce anume vor să îmbunătățească la jocul lor, i-a chemat pe fiecare deoparte și le-a spus în șoaptă ceva. Celui care își dorea să joace mai ofensiv i-a zis „arată-mi cum ai ataca dacă ai face-o așa cum îți dorești” și celuilalt ceva în aceeași logică, dar nu mai țin minte care era problema lui.
Ei, practic la toate nivelurile de performanță a fost vorba de a opri trăncăneala interioară, de a te concentra pe minge și de a-ți lăsa corpul să-și facă treaba.
Bine, partea care mi-a plăcut mie cel mai mult și care n-are legătură cu nimic din toate astea a fost forța cu care jucau profesioniștii. A fost super. Îmi venea să țip. Așa că am hotărât să mă duc și io să spectatez la meciuri de tenis, una la mână, și să mă reapuc să joc (într-a 6-a eram tare), a doua la mână.
Deci, toate ca toate, n-am plecat cu mâna goală.

10 gânduri despre „Jocul interior și tenisul

 1. vorbește și de flow în cărțile lui, dar nu știu dacă se suprapune perfect cu eul 2, capacitatea asta naturală de a reuși să faci un lucru. probabil ca diferența dintre concepte e pe undeva între a învăța fără efort (eul 2) și a excela fără efort (flow). că io știam că intri în starea de flow când faci ceva la care te pricepi foarte bine și îți place foarte mult. e practic o stare ideală care indică un fel de chemare specială, de talent. să zicem că flow-ul apare doar în anumite activități, pe fondul eului 2.

 2. Draga Simina…eu eram fericita doamna care nu stia sa joace tenis si pe care Tim a ajutat-o intr-un mod asa firesc si usor…
  Am avut placerea deosebita sa particip la acest eveniment deosebit: Tim Gallwey – demonstratie de tenis – Inner Game, in care am petrecut peste 10 minute cu Dl. Tim Gallwey intr-o discutie particulara, in timp ce imi oferea cateva randuri pe cartile sale Jocul interior in munca si Jocul interior in stres, inainte de inceperea actiunii.

  In aceste cateva minute am fost foarte impresionata de caldura, deschiderea si optimismul Dlui Tim Gallwey, de faptul ca mi-a acordat aceste minute pentru a afla mai multe despre mine ca si coach, timp in care m-a incurajat si mi-a oferit un feedback extraordinar: ca i-am atras atentia prin personalitatea mea entuziasta, prin energia benefica si prin faptul ca am creeat contextul potrivit pentru a-l aborda. A mai specificat ca aceste calitati sunt esentiale in procesul de coaching si ca dumnealui prevede ca voi fi un coach recunoscut pe plan international.

  Apoi mi-a propus sa fiu voluntar in experimentul sau de a juca tenis de camp. I-am spus ca nu stiu sa joc si nu am jucat niciodata. Am acceptat, desigur :) A fost o experienta unica in viata mea.

  Am imprumutat o pereche de tenesi de la o colega, pentru care ii multumesc foarte mult si la momentul potrivit am intrat in scena si timp de 15 minute Dl. Tim Gallwey a fost coach-ul meu.

  Daca la inceput eram foarte timida si aveam o mie de ganduri in cap, majoritatea de frica, penibil, teama si nereusita, prin felul sau de a fi si fara prea multe cuvinte, mai mult prin postura, propriul exemplu si caldura, Dl Tim Gallwey m-a condus firesc spre distractie, relaxare si reusita. Astfel ca dupa scurt timp am fost capabila sa joc cu dumnealui peste fileu si sa si reusesc acest lucru intr-un mod firesc si jucaus.

  Iti multumesc Dle Tim Gallwey pentru experienta minunata, plina de invataminte si orientata spre rezultate frumoase!

 3. Pingback: The Inner Game of Tennis - Coach's Corner

 4. Radu, The Inner Game of Tennis nu a fost încă tradusă în română. E posibil să apară tot la editura Spandugino (ca cele traduse deja, una despre muncă și alta despre stres), dar nu sunt sigură. Eventual poți să dai un mail la editură să întrebi.

  • Revin cu informatia despre publicarea cartii „Jocul interior si Tenisul”: a iesit din tipar si se va lansa la Bookfest duminica 2 iunie 2013, orele 11.00 la standul Editurii Spandugino amplasat in pavilionul C1.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s