Legea despre maidanezi

Momentan nu am găsit forma finală în care a fost adoptată legea, deci singurele baze sunt forma adoptată de Senat în 2007 și articolele apărute în presă. Dar asta se va rezolva odată ce își încheie drumul legislativ și apare în Monitorul Oficial. Mai trebuie să apară și normele de aplicare, deci timp mai e.

Din câte am înțeles eu, responsabilitatea gestionării maidanezilor revine consiliilor locale prin înființarea unor servicii dedicate, care se vor ocupa de strângerea, cazarea, evidența, examenul veterinar și viitorul maidanezilor (adopție, păstrare în adăpost, returnare pe stradă sau eutanasiere).

Părțile pozitive sunt 1. că aceste consilii vor trebui să consulte populația cu privire la viitorul de mai sus. Sigur, e doar o consultare, nu cred că sunt obligați legal să respecte părerea populației. 2. că ong-urile de protecție a animalelor pot prelua (prin concesiune), dacă am înțeles bine, responsabilitatea gestionării câinilor de la consilii. 3. că se prevede informarea populației cu privire la existența adăposturilor și posibilitatea de adopție. 4. că există intervalul de 30 de zile în care câinii sunt în siguranță în adăposturi (din nou, sper că am înțeles bine!).

E de datoria statului să asigure un climat civilizat în țară, iar maidanezii nu sunt un indicator de civilizație. Deci da, statul trebuie să propună un sistem prin care câinii să nu mai stea pe stradă. Deja, faptul că adăposturile au opțiunea de a duce câinii înapoi pe stradă mi se pare un eșec, o contradicție.

Noi, ca iubitori de căței avem în sfârșit presiunea să acționăm, cu ocazia adoptării acestei legi. Cum putem acționa pentru salvarea de la moarte a maidanezilor? Io propun câteva variante:

  • avem grijă să rămânem vigilenți și să urmărim la nivel de comunitate înființarea serviciilor de gestiune a maidanezilor și activitatea lor
  • când consiliile vor organiza consultările, mergem și ne spunem părerea
  • nu ne certăm cu oamenii care vor să omoare câini, nu avem ce discuta cu ei, nu ne vor asculta, ne vom consuma degeaba, să ne păstrăm energia pentru acțiune pozitivă
  • găsim o asociație pentru protecția animalelor pe care ne e convenabil să o susținem – îi contactăm și ne oferim voluntari
  • susținem financiar asociațiile care vor lupta pentru salvarea câinilor – vor face campanii pentru adopție sau vor adopta ei, își vor asuma gestionarea unor centre, vor iniția sisteme de sponsorizare a cățeilor cazați de ei etc (vor avea mare nevoie de fonduri)
  • adoptăm un cățel
  • vorbim cu prietenii noștri și îi convingem să adopte un cățel

Per total, avem puterea de a salva maidanezii, dacă ne mobilizăm și ne implicăm și nu ne pierdem entuziasmul în următoarele luni.

Update: Găsiți textul final al legii adoptat de Camera Deputaților aici http://www.cdep.ro/proiecte/2007/900/10/2/cd912_07.pdf

2 gânduri despre „Legea despre maidanezi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s