Întrebări despre grătar

1 mai, prilej de grătare. Fenomen amplu, merită să ne gândim puțin la el.

Deși „elita” ironizează ieșitul la grătar, i se întâmplă și ei cu prisosință. Ipocrizie. Inteligența nu e un criteriu, nici pătura socială.

Eu am mers prima oară la un grătar, invitată de prieteni, poate prin 2007-2008. Când eram mică, mergeam cu prietenii de familie la picnicuri în afara orașului, prin zonele frumoase de pe lângă Pitești. Aduceam mâncarea de acasă. Cât am stat la țară, nu-mi amintesc să se fi văcut vreodată altceva pe grătar în afară de porumb copt. Am mers și cu cortul, îmi amintesc că am făcut supă la ceaun.

Cum naiba se explică apariția grătarelor?

E mai sănătos să mănânci carne făcută pe grătar? Presupun că da, dar nu cred că asta e explicația. Rareori am văzut pe vreun grătar piept de pui. Mai degrabă cârnați, mici și alte varițiuni în sine nu prea sănătoase, oricum le-ai găti.

Vrei să stai la aer curat, în natură? Dar nu prea mult, că ai serviciu. Nu faci drumeții să explorezi natura aia, să ai timp să decantezi experiența, să te impregnezi. Ieșirile de o zi sunt surogatul perfect – pretext valabil, efort redus.

Atunci se pune problema de ce nu vii cu mâncarea gata preparată. Ipoteza mea e următoarea: grătarul e o activitate care implică tot grupul, un efort cu o recompensă imediată – consumul colectiv. Împlinire, satisfacție.

De ce e o activitate a bărbaților? De ce e o dovadă de masculinitate sau un prilej de manifestare a ei? Pentru că e vorba de show off, de umflat în pene. O paradă a bunăstării. Hrănim familia. Sau ne hrănim pe noi, că nu e mereu vorba de familii. Nu e pe grătar un animal sălbatic vânat, e carne cumpărată. Dar principiul e același: să arătăm rodul muncii, să arătăm că avem.

De-aia și mergi unde merge toată lumea, de-aia pui muzică. Nu vrei să te integrezi în natura în care ajungi, vrei să ieși în evidență. Nu cred că e neapărat o intenție conștientă.

În segmentul hipsteri, s-ar putea să ajute și valurile astea – să gătim singuri, să facem mișcare, să ne creștem legumele și via la un conac, cu mânuțele noastre. Bio, trio, pentru că și noi suntem niște pui congelați și nu știm cum să ne dezghețăm.

Reclame

4 gânduri despre „Întrebări despre grătar

  1. an de an se dezbate problema asta. de ce mergem cu ciurda la grătar.
    dincolo de motivația socială, de apartenența la haită, există un apect strict culinar. carnea făcută la grătar, făcută cum trebuie, e foarte bună. e gustoasă. evident, pe unii aspectul ăsta îi lasă rece, vin doar pentru socializare.
    ar mai fi faptul că un grătar e mai ieftin decât dacă l-ai hali într-o crâșmă, că poți să faci fotosinteză la botul calului și cam astea ar fi. restul e literatură de specialitate.

  2. bărbaţii întorc micii, femeile toacă la salată. singura chestie mişto la grătar e să faci focul (fără briz-brizuri şi artificii), că dup-aia începe să-ţi intre fumul în ochi. başca faptul că se uită lumea lung la tine că nu mănânci carne de porc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s