Guerrilla Gardening

Guerrilla Gardening

Cum anarhismul luptă împotriva autorității, anarhiștii acționează în diverse zone în care autoritatea se manifestă. Spațiul public este și el o astfel de zonă de autoritate a statului, o zonă controlată de administrația publică locală. Intervenția indivizilor în spațiul public nu e tocmai încurajată, indivizii nu sunt chemați să decidă în mod direct amenajarea sau funcționalitatea spațiilor publice.

Ca reacție la această stare de lucruri, anarhiștii verzi iau atitudine. Una dintre căile de acțiune pe care ei le-au găsit e „guerrilla gardening” – cultivarea de legume sau flori în spațiile publice neamenajate, lăsate de izbeliște. Plantarea se face în grup, de regulă pe timpul nopții.

Uneori nu se plantează doar în spațiile publice, ci și în curțile băncilor sau ale altor proprietăți care simbolizează puterea capitalistă.

Sigur că da, grădinăritul de gherilă e o activitate ilegală.

Se pare că termenul „guerrilla gardening” a fost folosit prima oară în 1973, la New York[1]. De atunci notorietatea lui a crescut prin asocierea cu câteva evenimente care au creat senzație. Două dintre cele mai importante s-au petrecut la Londra.

În mai 1996, 500 de activiști coordonați de asociația „Land is Ours” au ocupat 1300 m² care aparțineau companiei Guinness. Comunitatea care s-a format cu ocazia protestului a stat acolo peste 5 luni înainte să fie evacuată.

Pe 1 mai 2000, o acțiune de guerrilla gardening a fost organizată de „Reclaim the Streets” chiar în scuarul Parlamentului. Au participat peste 10000 de oameni[2]. Printre altele, unul dintre aceștia a fost amendat pentru vandalism, iată și de ce:

 

Se poate face guerrilla gardening în grupuri mari și cu intenția de a atrage atenția media, cum a fost cazul exemplelor anterioare, sau în grupuri mici și cu o frecvență constantă.

Am ales (din primele rezultate la căutarea pe Google) două exemple de comunități anarhiste care practică guerrilla gardening. Să vedem de ce fac ei asta.

Blogul național-anarhiștilor din Australia și Noua Zeelandă[3]

Ei spun că „să cultivi legume e un mod pozitiv de a ataca sistemul”. De asemenea, cred ei, această activitate te conectează cu strămoșii și recreează legătura cu pământul, pe care în timpurile moderne oamenii au pierdut-o.

Cultivarea legumelor e un act anarhic pentru că apare ca un protest la producția alimentară capitalistă, e un refuz de a susține această industrie a sistemului.

Site-ul Colectivului de guerrilla gardening din Windsor, Canada[4]

Ei practică guerrilla gardening „în speranța obținerii unui grad mai mare de auto-suficiență și de control asupra securității lor ecologice”. Ei vor ca de grădinărit să se bucure și cei care nu au o curte proprietate privată și consideră că Pământul e un „sistem viu” la care oamenii trebuie să participe. Acest gen de participare îi aduce pe oameni mai aproape unii de alții, le dă ocazia să colaboreze și în alte scopuri decât generarea de profit pentru companiile capitaliste.

Sloganul lor e „Never ask permission… just plant!”

Până la urmă, guerrilla gardening apare ca o formă de rezistență activă, non-violentă, non-distructivă, o formă de rezistență care se răspândește rapid în multe părți ale lumii.

Uneori, guerrilla gardening e adoptată fără substratul anarhist – cum pare să fie cazul în România, unde practica de-abia a început, în iunie 2009. Probabil că odată ce grădinăritul de gherilă va dobândi o frecvență mai serioasă în România, se va dezvolta și reflecția asupra motivațiilor.


[1] http://www.statemaster.com/encyclopedia/Guerrilla-gardening

[2] http://www.urban75.org/mayday/010.html

[3]http://209.85.129.132/search?q=cache:GYtnbwTp85wJ:www.nationalanarchistausnz.com/blog/%3Fp%3D20+anarchism+guerrilla+gardening&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

[4] http://wggc.resist.ca/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s